El Grup de Natura Freixe salva espècies autòctones de les basses de reg de la Ribera d’Ebre

El projecte RESPECTA (REScate de PECes en Tomas de Agua) treballa per la recuperació d’espècies autòctones i ha aconseguit rescatar, fins ara, més de 500 peixos.

La iniciativa naix arran d’una problemàtica detectada en les basses de reg de la comarca de la Ribera d’Ebre. Les diferents comunitats de regants es trobaven molts peixos morts en buidar les basses, ja que, quan xuclen l’aigua del riu per tractar aquestes basses, també s’estan emportant postes de peixos, petits alevins, larves, etc.

Un cop detectada la problemàtica, es van elaborar uns acords de custòdia entre el Grup de Natura Freixe i les comunitats de regants de Móra la Nova, Móra d’Ebre, Benissanet i Ginestar.

En aquest sentit, són les comunitats de regants les encarregades d’avisar els membres del Grup de Natura Freixe just abans de buidar les basses. A partir d’aquí, s’acorda un dia per dur a terme l’actuació de rescat dels peixos. Aquell mateix dia es baixa el nivell de l’aigua, perquè puguin actuar més fàcilment.

El projecte RESPECTA està gestionat per la Fundació Biodiversidad, que escull alguns projectes en l’àmbit estatal i els dona suport per tirar-los endavant. Així, durant aquest any 2018 s’estan duent a terme diferents actuacions en aquestes basses. Ahir, dijous, es va treballar a la bassa de la comunitat de regants de Benissanet.

El director del Grup de Natura Freixe, Pere Josep Jiménez, apunta que en iniciar el projecte es van trobar amb la gran sorpresa que, a banda de grans peixos autòctons, es detecten grans quantitats de rabossetes de riu, una espècie molt petita que pot passar desapercebuda, però que és molt important a causa de la seva vulnerabilitat i pel fet que la seva població és baixa. Gràcies a aquestes actuacions, aquests peixos es tornen al riu i se’n pot repoblar l’espècie. Concretament ahir, a Benissanet, se’n van rescatar 72.

Èxit! El projecte té una durada d’un any, el temps que duren els projectes de la Fundació Biodiversidad, però la intenció és ampliar-lo durant més temps i poder-lo aplicar a més zones de les Terres de l’Ebre i de Catalunya, ja que s’està demostrant el seu èxit.

 

Notes de premsa del projecte:

TV3, Telenotícies comarques – Projecte pioner per rescatar els peixos atrapats a les basses de reg amb criteris mediambientals.

Notícia Canal Terres de l’Ebre – El Grup de Natura Freixe salva les espècies autòctones de les basses de reg de la Ribera d’Ebre.

Notícia Canal Terres de l’Ebre – La reintroducció d’espècies autòctones a l’Ebre, un projecte per salvar-les de les basses de reg.

Diari de Tarragona – El projecte Respecta rescata més de 500 peixos a la Ribera d’Ebre

Scroll to Top

SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER!

I aconsegueix aquesta làmina totalment GRATIS amb 12 espècies emblemàtiques de la Reserva Natural de Sebes i les millors èpoques de l’any per observar-les!

REBRÀS NOTÍCIES DE MANERA PERIÒDICA I TOTES LES ACTIVITATS QUE TENIM
PROGRAMADES DIRECTAMENT A LA TEVA BÚSTIA DE CORREU

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.