Aigua, aiguamolls i vida: tres elements inseparables

Avui es commemora el 50è aniversari de la signatura del conveni de Ramsar sobre la protecció de les zones humides, un tractat internacional que té com a objectiu la conservació d’aquestes zones i l’ús racional dels seus recursos.

A Espanya, el conveni Ramsar va entrar en vigor el setembre de 1982. Entre les zones incloses al conveni, Catalunya compta amb 23.000 hectàrees entre les quals hi ha Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Delta de l’Ebre, Aiguamolls de l’Empordà, l’Estany de Banyoles i 329 espais corresponents a diferents conques hidrogràfiques. De les 48 que s’inclouen a l’Ebre, 10 corresponen a la Ribera d’Ebre.

Aquestes zones humides donen refugi a una gran diversitat d’espècies i actuen com a depuradores naturals tant de l’aigua com del diòxid de carboni. Malauradament, la superfície que ocupen es troba en retrocés des de fa dècades.

La Reserva Natural de Sebes i els meandres de Flix i Riba-roja d’Ebre (inclosos també al Pla d’Espais d’Interès Natural i a la Xarxa Natura 2000) formen part d’aquestes zones d’aiguamolls que cal protegir per conservar la seva biodiversitat i els seus serveis ecosistèmics.

En aquest vídeo, els tècnics del Grup de Natura Freixe expliquen per què és tant important la conservació dels aiguamolls per a les persones i què podem fer com a societat per contribuir a la seva bona gestió.

YouTube video

 

Per celebrar aquest Dia Mundial de les Zones Humides, hem dut a terme una jornada d’anellament científic a la Reserva Natural de Sebes, refugi per a moltes espècies d’animals i en especial per a gran diversitat d’ocells. Al següent vídeo podrem observar algunes aus típiques d’aquests hàbitats palustres i conèixer amb més profunditat la tècnica de l’anellament científic.

YouTube video

Descobrint l'essència de l'Ebre
Reconstruïm espones a la finca de l'Ermita
Descobrint l'essència de l'Ebre
Construïm torres de biodiversitat al Mas de les Cigonyes!
Descobrint l'essència de l'Ebre
Construïm menjadores d'ocells!
Descobrint l'essència de l'Ebre
Taller de ioga
Festa de les Cigonyes
Cursa de la Bagra
Descobrint l'essència de l'Ebre
Visita de descoberta a la Reserva Natural de Sebes
Taller de txi-kung
Descobrint l'essència de l'Ebre
Descobrint l'essència de l'Ebre
Taller de ioga
Construcció de caixes niu
Ocells a la mà
Descobrint l'essència de l'Ebre
Descobrint l'essència de l'Ebre
Taller de txi-kung
Visita de descoberta a la Reserva Natural de Sebes
El món dels insectes
Descobrint l'essència de l'Ebre
Descobrint l'essència de l'Ebre
Taller de ioga
Eliminació d'espècies exòtiques a la Reserva Natural de Sebes
Descobrint l'essència de l'Ebre
El món dels insectes
Descobrint l'essència de l'Ebre
Descobrint l'essència de l'Ebre
Descobrint l'essència de l'Ebre
Visita de descoberta a la Reserva Natural de Sebes
Descobrint l'essència de l'Ebre
Entrem a la llacuna!
Descobrint l'essència de l'Ebre
Curs de guia intèrpret de natura
Descobrint l'essència de l'Ebre
Entrem a la llacuna!
Cursa de les Cigonyes
Descobrint l'essència de l'Ebre
Curs de guia intèrpret de natura (segona part)
Descobrint l'essència de l'Ebre
Descobrint l'essència de l'Ebre
Entrem a la llacuna!
Scroll to Top

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.