Dia Mundial del Clima i d’Adaptació al Canvi Climàtic

El 26 de març es commemora el Dia Mundial del clima i d’Adaptació al Canvi Climàtic, declarat en la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic l’any 1992 amb l’objectiu de generar consciència i sensibilitzar a nivell mundial sobre la importància i influència del clima, així com de l’impacte del canvi climàtic sobre la vida.

En aquest mateix tractat internacional s’emmarca la signatura i entrada en vigor del conegut Protocol de Kyoto, el primer conveni internacional per a la prevenció del canvi climàtic i la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle en què alguns països es comprometien a aplicar mesures per tal d’aturar l’augment de les temperatures del planeta. Així, des de l’any 1995, cada any es reuneix la COP (conferència de les parts o Cimera del Clima) per revisar l’aplicació del conveni per part dels països membres, avaluar els resultats de les mesures aplicades i fixar noves accions contra el canvi climàtic.

Tot i que les variacions climàtiques són comunes, la comunitat científica afirma que en els últims 150 anys s’està registrant un ritme de canvi accelerat, conseqüència del desenvolupament industrial i el creixement de la població humana, que contribueix al canvi climàtic amb l’emissió de gasos efecte hivernacle, la contaminació ambiental i males pràctiques ambientals com la desforestació i la sobreexplotació dels recursos naturals.

El canvi climàtic afecta a tot el planeta, però hi ha zones especialment vulnerables que ja estan patint, de manera implacable, les conseqüències d’aquesta crisi. Un cas que ens és molt proper és el del Delta de l’Ebre, un espai singular de 300 quilòmetres quadrats que representa la segona zona humida més important de la Mediterrània occidental. Es tracta d’un espai natural extremadament vulnerable, per les seves característiques, als impactes del canvi climàtic i a una deficient gestió de la conca del riu, tant pel que fa a l’aportació de cabals d’aigua com de sediments.

La Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, amb la col·laboració de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, han impulsat una exposició virtual per mostrar l’impacte del canvi climàtic en l’evolució d’un dels sistemes deltaics més rics en biodiversitat i, alhora, més vulnerable a Europa: el Delta de l’Ebre.

Els deltes són uns dels espais més amenaçats pel canvi climàtic i la pujada del nivell de la mar a escala mundial: temporals com el Glòria, el passat mes de gener, posen en evidència un problema que ja tenim aquí. En aquest vídeo podeu recuperar una trobada virtual amb l’objectiu de buscar sinergies amb altres deltes europeus en el marc de l’estratègia comuna del Green Deal, impulsada des de la Comissió Europea.

YouTube video

Un dels pilars de la Plataforma en Defensa de l’Ebre ha estat, des dels seus inicis, la creació de sinèrgies entre el moviment social i la comunitat científica. Donant continuïtat a aquesta idea, el 2019 va sorgir el cicle de conferències “Ebre, canvi climàtic i gestió de recursos”. Amb les circumstàncies actuals, enguany aquest cicle es durà a terme de manera virtual. Podeu trobar més informació sobre aquestes xerrades a la pàgina web www.ebre.net

Scroll to Top

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.