Per què cada vegada hi ha menys papallones?

A principis de març l’equip del Grup de Natura Freixe va començar a fer el seguiment anual de papallones del Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS). A la Reserva Natural de Sebes hi ha 7 transsectes lineals on es registren les diferents espècies capturades cada setmana fins al mes de setembre. Després, les dades s’ingressen a la xarxa del CBMS, on s’analitzen els resultats a nivell de tot Catalunya.

Les papallones són uns bioindicadors molt interessants per detectar canvis a l’ecosistema i els efectes del canvi climàtic. De fet, gràcies a les dades recopilades des de 1994, s’ha detectat que un 70% de les espècies de Catalunya estan en declivi. Aquesta pressió s’ha notat especialment en les espècies de papallones específiques, és a dir, aquelles que necessiten certes plantes per viure o un tipus d’hàbitat molt concret.

La intensificació agrària i l’avanç del bosc cap a les zones que eren més obertes han afectat molts hàbitats de les papallones, provocant que les poblacions d’algunes espècies hagin baixat i, com a conseqüència, es comencin a trobar en perill. A més, el canvi climàtic accentua la problemàtica que afecta als ecosistemes: transformació dels hàbitats, sequeres estivals i calor prolongades i canvis en la vegetació dels ecosistemes.

A la pàgina del CBMS es poden consultar les dades obtingudes a la Reserva Natural de Sebes en els últims anys (dades fenològiques, per itinerari, per espècies…): https://www.catalanbms.org/es/itineraris/131/

Scroll to Top

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.