Les cigonyes tornen a l’aviari de Sebes 20 anys després

En aquesta ocasió, l’objectiu és reforçar la població de cigonya blanca que es troba a la zona de Sebes i el meandre de Flix

 

Coincidint amb el 20è aniversari del Projecte de Reintroducció de la Cigonya Blanca al curs final de l’Ebre, aquesta setmana s’han introduït sis nous exemplars a l’aviari del Mas de les Cigonyes, on des de fa dues dècades es troba la colònia de cria d’aquesta espècie a la Reserva Natural de Sebes.

El projecte de reintroducció es va iniciar l’any 2001, quan la població de cigonyes es va veure fortament afectada per canvis dràstics en els paisatges i els usos rurals, a nivell local, i altres factors a escala global, com ara una gran sequera que va comprometre la supervivència d’aquests ocells a les àrees d’hivernada. Tot això va fer que les cigonyes blanques desapareguessin de moltes zones, entre elles de les Terres de l’Ebre.

Gràcies a la implicació de l’antiga Fundació Territori i Paisatge, i seguint les recomanacions de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, s’engega un projecte per recuperar la cigonya blanca com a nidificant al territori. Els resultats són tot un èxit: després del primer alliberament, l’any 2003, van criar dues parelles; i el 2005, del segon grup de cigonyes, nou parelles es van establir a la Reserva.

Tot i que actualment hi nidifiquen de manera habitual unes onze parelles de cigonyes, l’espai té capacitat per albergar més exemplars. És per això que, gràcies a la col·laboració amb el Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent, s’han introduït noves cigonyes que contribuiran a reforçar la població en aquest punt del territori.

Les cigonyes s’han instal·lat a l’aviari de la colònia de cria, restaurat recentment en el marc del Pla d’Espais d’Interès Natural de la Generalitat de Catalunya i en col·laboració amb l’Ajuntament de Flix. Viuran allí en captivitat fins a finals del 2022, supervisades per l’àrea de conservació del Grup de Natura Freixe, fins que estiguin preparades per ser alliberades a la natura. A les sis cigonyes arribades aquesta setmana, se n’aniran sumant més exemplars al llarg d’aquest estiu fins arribar a la vintena.

Scroll to Top

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.