El mostreig anual de tortuga de rierol indica un bon estat de conservació d’aquesta espècie a la Reserva Natural de Sebes

Un any més hem dut a terme el mostreig anual de tortugues de rierol a la Reserva Natural de Sebes. Es tracta d’un estudi que permet marcar els exemplars i avaluar l’estat de la població d’aquest rèptil amenaçat, que a Sebes conserva una població molt destacada.⁣

Gràcies al mostreig de tortuga de rierol (Mauremys leprosa) podem disposar de dades per fer una correcta gestió d’aquesta espècie autòctona que es troba en perill d’extinció per culpa de la degradació del seu hàbitat i de la competència amb espècies exòtiques introduïdes per l’home.

Per fer el seguiment s’utilitza la metodologia de captura-marcatge-recaptura amb gànguils i nanses, dos tipus d’eines especialitzades.

Un cop capturades, es prenen les dades de cada tortuga (mida, pes, edat…) i es marquen per poder-les identificar en cas que es capturin en un altre mostreig. Després, la informació recollida s’analitza per poder arribar a conclusions sobre l’estat de conservació de l’espècie.

En els últims mostrejos s’han capturat fins a més de 50 exemplars diferents de tortuga de rierol a la Reserva Natural de Sebes, entre les quals hi ha un gran nombre de recaptures marcades des del 2008. En 13 anys de mostrejos, s’han marcat més de 170 tortugues.

Durant el seguiment del 2021 es van capturar 39 exemplars: 25% de nous i 75% recaptures. La major part eren juvenils i subadults, cosa que indica que la població presenta un gran dinamisme reproductor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Grup de Natura Freixe (@gnfreixe)

Scroll to Top

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.