Productes col·laboratius que fomenten la bioeconomia, les propostes del Grup de Natura Freixe per aquest Nadal

  • Es tracta de dues varietats de xocolata i tres tipus d’infusions elaborades amb ingredients procedents de la Reserva Natural de Sebes.

  • L’objectiu és incentivar la bioeconomia i la conservació dels hàbitats a través de l’aprofitament dels recursos naturals en col·laboració amb empreses del territori.

El Grup de Natura Freixe va presentar ahir dos nous productes gastronòmics elaborats amb ingredients que procedeixen de la Reserva Natural de Sebes, un dels espais naturals protegits més importants de les Terres de l’Ebre. Tots dos s’han dissenyat i produït en col·laboració amb dues empreses catalanes que han volgut incorporar al seu catàleg productes solidaris vinculats a projectes de conservació de la natura. Durant l’acte de presentació, Òscar Bosch, president del Grup de Natura Freixe, va destacar que els productes “són l’inici d’un nou projecte per dinamitzar la bioeconomia a la nostra zona, a més de conservar espècies d’insectes pol·linitzadors que actualment estan en perill”.

En primer lloc es van presentar dos tipus de xocolata elaborats per Somper, productor local situat al nord de la Ribera d’Ebre. La particularitat de les rajoles en col·laboració amb la Reserva Natural de Sebes són dos nous sabors molt vinculats a l’espai natural: xocolata amb oli d’oliva ecològic Mas de Pitoia i xocolata amb regalèssia de Sebes. Tal com va explicar Lluís Busom, representant de la marca, és una xocolata molt autèntica que no té additius, conservants, colorants ni edulcorants químics: “és un producte que busca representar el territori i la seva gent. Menjar aquest producte és menjar territori”.

Els altres productes, que també tenen com a base la regalèssia que creix de manera natural a la Reserva, són tres tisanes ecològiques que ha elaborat Reyoma, una empresa familiar ubicada a Montcada i Reixac, en col·laboració amb el Grup de Natura Freixe i la Xarxa Parc de les Olors. Cadascuna de les tres infusions s’identifica amb una espècie emblemàtica de Sebes: la papallona damer de la centàurea (Melitaea phoebe), el blauet (Alcedo atthis) i la cigonya blanca (Ciconia ciconia).

René López, representant de l’empresa, va posar molt èmfasi també en el packaging d’aquestes “tisanes per la biodiversitat”, ja que s’ha parat especial atenció en dissenyar uns envasos que tinguessin un impacte ambiental i una petjada de carboni mínims, utilitzant canya de sucre, tintes d’origen vegetal i altres materials compostables.

El llançament d’aquests productes persegueix un objectiu comú: l’aprofitament d’un recurs natural com és la regalèssia, una planta aromàtica i medicinal que creix de manera espontània a la Reserva Natural de Sebes, convertint-la en un element més que contribueixi als projectes de conservació de l’espai protegit. “És necessari tornar a posar en valor la terra i els productes agroecològics”, explicava Pilar Comas, coordinadora de la Xarxa Parc de les Olors, “cosa que es pot aconseguir a través de col·laboracions com aquestes”.

Amb aquest projecte, el Grup de Natura Freixe vol incidir especialment en la conservació de la població d’insectes pol·linitzadors com les abelles o les papallones, que en els últims mostrejos duts a terme a la Reserva s’han constatat amb una clara tendència negativa a conseqüència de la pèrdua d’hàbitats, l’agricultura extensiva o l’ús massiu d’insecticides, entre altres impactes ambientals.

Per tal d’afavorir la seva presència i sensibilitzar la població de la seva importància, s’ha plantejat la creació d’un oasi de pol·linitzadors a la Reserva Natural de Sebes. Així doncs, es plantaran diferents recobriments de plantes nutrícies i plantes aromàtiques a la superfície agrícola per potenciar la presència i la reproducció d’algunes de les espècies més amenaçades de pol·linitzadors.

Per altra banda, un altre objectiu implícit en el projecte és l’impuls de la bioeconomia amb l’aprofitament de les plantes aromàtiques per a l’elaboració de productes. D’aquesta manera, es fomenta una producció basada en la utilització i la conservació dels recursos biològics de manera sostenible que contribueix a protegir el medi ambient i la sobreexplotació dels recursos naturals per afavorir la biodiversitat, un element clau davant de reptes actuals com l’emergència climàtica.

Scroll to Top

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.