Educació ambiental per transformar la societat

L’educació ambiental és un tipus d’aprenentatge que busca formar a les persones per prendre consciència sobre el medi ambient i els seus valors, així com capacitar-les per actuar, de manera individual i col·lectiva, per resoldre els problemes mediambientals presents i futurs.

Aquest moviment va sorgir al voltant dels anys setanta amb la finalitat de buscar solucions la problemàtica ambiental que ja en aquell moment es detectava. Sembla, doncs, que avui més que mai l’educació ambiental hauria de ser una eina imprescindible per afrontar els reptes que tenim com a societat davant la crisi climàtica, la pèrdua de biodiversitat al planeta i la sobreexplotació de recursos naturals.

Tot i que ens pot semblar que aquesta educació només va dirigida a les escoles i la canalla, és molt important trobar la implicació de tots els públics per aconseguir una major sensibilització: infants, joves, adults i gent gran de qualsevol nivell social han d’estar oberts a nous aprenentatges que ens apropin a conèixer en profunditat quin impacte generem les persones en el medi ambient i els sistemes naturals. L’educació ambiental té un gran potencial per canviar la nostra perspectiva sobre el món, fer-nos a comprendre els problemes socioambientals i ajudar-nos a prendre millors decisions per poder transformar-lo. En definitiva, però, arribar a una societat sostenible requereix una gran implicació ciutadana.

Què puc fer per formar-me en l’àmbit mediambiental?

Aquest tipus de formació contempla diferents tipus d’accions i experiències, però sempre amb un mateix objectiu: proporcionar a les persones la informació i les eines adequades per encaminar-se a la sostenibilitat i el respecte per la natura.

Un primer apropament el podem fer a través del coneixement dels ecosistemes que ens són més pròxims per entendre com les activitats humanes poden afectar-los. Després, és interessant informar-nos, participar en activitats, formacions o experiències que ens enriqueixin i transformin la nostra perspectiva sobre quin paper tenim en la conservació de la natura i la protecció del medi ambient.

Algunes propostes que pots posar en pràctica a partir d’avui mateix:

  1. Col·labora amb entitats ambientals del teu territori.
  2. Implica’t en moviments socials que treballin per un desenvolupament sostenible a la teva zona.
  3. Descobreix el teu entorn més proper i pensa què pots fer per millorar-lo.
  4. Apunta’t a algun equip de voluntariat ambiental.
  5. Segueix comptes de divulgació ambiental a les xarxes socials (et recomanem les ambientòlogues L’Ovella Verda, el podcast La Burrada i el canal OxigeNATs, entre un munt d’opcions que pots trobar a Internet).

Què fem des del Grup de Natura Freixe per l’educació ambiental?

Des dels inicis de l’entitat, ja fa més de 30 anys, l’educació ambiental ha estat un dels pilars fonamentals de la nostra activitat i una de les nostres raons de ser. Tal com hem exposat, per tal d’assolir un model de societat sostenible (que aconsegueixi de manera efectiva apaivagar la crisi climàtica, conservar la biodiversitat i utilitzar els recursos de manera respectuosa) és imprescindible implicar a tots els públics en la conservació de la natura. Per aquest motiu, doncs, al llarg de les últimes tres dècades des del Grup de Natura Freixe s’ha promogut l’educació ambiental a través d’activitats formatives, de lleure i de voluntariat en espais naturals de la Ribera d’Ebre i, especialment, a la Reserva Natural de Sebes. També s’ha procurat incloure l’acció de la ciutadania en tots els projectes realitzats, entre els quals cal destacar el projecte VOLCAT (2018), la Xarxa Natura et Protegeix (2019) i l’ENFOCAT (2020-2021).

Sense dubte, però, un dels projectes que mostra amb més claredat el nostre compromís amb l’educació ambiental és l’Entorn d’Aprenentatge, un programa educatiu que va néixer l’any 2008 emmarcat en un conveni de col·laboració entre el Departament d’Educació, l’Ajuntament de Flix i el Grup de Natura Freixe. Gràcies al conveni es van començar a oferir tallers i activitats educatives als escolars de tota Catalunya com a Entitat de Suport a la Docència. La consolidació d’aquest projecte va suposar, l’any 2019, la consideració com a Camp d’Aprenentatge, un tipus de servei educatiu de suport curricular que treballa per promoure l’aprenentatge competencial dels alumnes a partir d’activitats didàctiques a l’entorn de la Reserva Natural de Sebes.

Scroll to Top

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.