Es gestionen diferents cactus invasors a la Reserva Natural de Sebes en el marc del projecte “Riberes de l’Ebre”

Sabies que els cactus s’han convertit en espècies de vegetació invasores? Aquesta tipologia de plantes és originària del continent americà, però des de fa segles desperta un gran interès als botànics i aficionats per les seves característiques i les adaptacions fisiològiques, morfològiques i reproductives de les seves espècies. La majoria d’aquestes plantes de la família dels cactus (Cactaceae) s’han cultivat tradicionalment amb finalitats ornamentals, tot i que també es poden utilitzar per a l’obtenció de fruits i farratge per al bestiar.

Plantar els cactus fora del seu lloc d’origen, amb el temps, ha portat conseqüències. Algunes espècies s’han establert fora de la seva distribució nativa i, en molts casos, es comporten com a plantes invasores. Això ha provocat diferents impactes negatius a les zones afectades: competència pels recursos i hàbitats d’espècies vegetals autòctones, reducció de zones de pastura, danys a animals, la devaluació de la terra i l’alteració del paisatge.

Durant una visita a la Reserva Natural de Sebes, l’ambientòleg Jaume Soler (@dauricabiodiversitat) va posar en coneixement al Grup de Natura Freixe de la presència d’una d’aquestes plantes invasores a l’entorn del Mas de les Cigonyes, en concret l’espècie Cylindropuntia pallida.

Aquest tipus de cactus arbustiu, originari de Mèxic, es considera una de les espècies més invasores de les zones seques i calentes del món, com ara diferents regions del Mediterrani, Sud-Àfrica i Austràlia.

El fet de trobar-se al voltant de masos i altres nuclis de població, suggereix que el cactus es va introduir a la zona amb finalitats ornamentals. Tot i així, la seva dispersió es pot produir de moltes maneres i de formes molt senzilles, convertint una planta decorativa aparentment inofensiva en un seriós problema per a l’entorn.

Les seves punxes s’enganxen amb molta facilitat, per la qual cosa vianants i animals domèstics i salvatges les poden transportar adherides a la roba, sabates o pelatge. Les pluges o altres fenòmens meteorològics extrems, com ara fortes ventades, també poden ocasionar la dispersió d’aquest cactus, així com els ocells, que podria explicar la presència de la planta en llocs més remots.

Per tal d’evitar la seva propagació, en altres espais i especialment per la Reserva Natural de Sebes, l’equip del Grup de Natura Freixe ha procedit a retirar aquesta planta mitjançant procediments mecànics: s’han tallat totes les parts aèries de la planta i, a més, també s’han enretirat les arrels per evitar un possible rebrot.

Aquesta actuació forma part del projecte Riberes de l’Ebre, amb el finançament de la Diputació de Tarragona, que contribueix a l’estratègia de conservació fluvial i millora de la integritat biològica de diferents espais protegits de les Terres de l’Ebre. En aquest sentit, s’emmarca en la part de control i gestió d’espècies de vegetació invasores per potenciar espècies autòctones i restaurar hàbitats d’interès.

Scroll to Top

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.