La Fundación Biodiversidad valora positivament l’impacte del projecte BIOTRAM en els trams de l’Ebre i el Xúquer en què s’han realitzat actuacions per conservar de la biodiversitat

El Grup de Natura Freixe, amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, va posar en marxa el passat 2019 el projecte BIOTRAM per dur a terme projectes de conservació en l’àmbit de la biodiversitat terrestre. Aquest projecte tenia com a objectiu promoure la restauració ecològica en espais fluvials protegits de rius mediterranis fortament afectats per la regulació hidrològica, la introducció i proliferació d’espècies exòtiques i el canvi climàtic, entre altres.

A través de diferents metodologies de caracterització científica i actuacions de conservació, s’ha pogut determinar l’estat de conservació dels trams d’estudi i se n’ha millorat la seva integritat biològica, amb l’objectiu que els resultats obtinguts es puguin replicar en altres demarcacions del territori amb les mateixes problemàtiques.

Un cop finalitzat el projecte, que ha tingut una durada de dos anys, la Fundación Biodiversidad ha fet una valoració molt positiva dels resultats obtinguts, posant especial rellevància a la informació aportada sobre l’estat dels dos trams dels rius Ebre i Xúquer (on s’ha treballat en col·laboració amb la Fundació Limne) seleccionats per al projecte, ja que és “un aspecte fonamental per assegurar la preservació de l’estructura i bon funcionament dels ecosistemes. Aquesta informació és necessària per abordar la presa de decisions que permeti aconseguir el bon estat de les diferents masses d’aigua i ha de completar els treballs realitzats per les Confederacions en aquesta direcció”.

Així mateix, també s’han considerat molt valuoses les actuacions per millorar la integritat biològica dels dos trams fluvials, en què s’han retirat espècies exòtiques invasores, restaurat hàbitats de ribera, reintroduït icitofauna rescatada de les basses de reg i reforçat poblacions d’anguila i salaria.

En aquest sentit, la Fundación Biodiversidad remarca la importància de treballar conjuntament per tal d’aconseguir un objectiu comú: “tant les administracions competents, com les entitats conservacionistes i la societat en general, hem de sumar forces per conservar el nostre patrimoni natural i valorar els serveis ecosistèmics que ens proveeix”.

En resum, algunes de les actuacions més rellevants que s’han dut a terme han estat:

  • La caracterització hidrològica dels trams finals dels rius Ebre i Xúquer dels últims 10 anys, incloent el període d’execució del projecte. Aquest anàlisi ha mostrat canvis substancials en la gestió dels cabals, especialment en els últims tres anys en què s’han produït fenòmens climàtics extrems com els temporals Dana, Glòria i Filomena.
  • El seguiment i determinació de l’estat de conservació dels espais naturals seleccionats com a punts de mostreig de macroinvertebrats, ictiofauna i qualitat de l’aigua: dos espais protegits de la Xarxa Natura 2.000 del tram final de l’Ebre i un espai protegit de la Xarxa Natura 2.000 de la demarcació hidrogràfica del Xúquer.
  • Mostrejos de pesca estacionals i avaluació dels efectes de les avingudes controlades sobre les comunitats de peixos. De les zones d’estudi del riu Ebre, per exemple, es van gestionar 2.735 exemplars d’espècies exòtiques invasores de 14 espècies diferents, majoritàriament alburns (42,9%).
  • La creació zones d’amortiment d’espècies exòtiques i invasores en els espais fluvials seleccionats per a la realització de mostrejos de seguiment i control.
  • Rescats d’ictiofauna amenaçada en basses de reg amb acords de custòdia vigents, així com repoblament d’espècies de peixos autòctons que provenen de centres de cria en captivitat. Una bona mostra d’això va ser l’alliberament de 2.000 anguiles juntament amb els estudiants de l’Institut de Càrcer i l’equip tècnic de la Fundació Limne.
  • La restauració d’hàbitat de ribera mitjançant l’eliminació de vegetació exòtica i la plantació de més de 2.000 exemplars autòctons.
Scroll to Top

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.