El Grup de Natura Freixe posa en marxa el projecte “Pol·linitzadors amb els cinc sentits” a la Reserva Natural de Sebes amb el suport de CaixaBank

  • La iniciativa ha estat seleccionada a la Convocatòria de Medi Ambient 2022 que impulsa projectes encaminats a la millora del patrimoni natural a través de la protecció de la biodiversitat, la innovació ambiental, l’economia circular i el desenvolupament rural.
  • El projecte “Pol·linitzadors amb els cinc sentits” té l’objectiu de millorar la qualitat dels hàbitats d’espècies d’insectes pol·linitzadors considerats en perill, a més de desenvolupar activitats relacionades amb l’educació ambiental i la bioeconomia.

El Grup de Natura Freixe ha posat en marxa el projecte mediambiental “Pol·linitzadors amb els cinc sentits” a la Reserva Natural de Sebes, a Flix (Ribera d’Ebre), gràcies al suport de CaixaBank a través de la Convocatòria de Medi Ambient 2022. Aquesta convocatòria té per objectiu impulsar iniciatives que busquen millorar el patrimoni natural a través de la protecció de la biodiversitat, l’economia circular i el desenvolupament rural.

Amb aquest projecte, el Grup de Natura Freixe vol incidir especialment en la conservació de la població d’insectes pol·linitzadors, com les abelles o les papallones, que en els últims anys s’han constatat amb una clara tendència negativa a conseqüència de l’emergència climàtica, la pèrdua d’hàbitats, l’agricultura extensiva o la utilització generalitzada d’insecticides.

Davant d’aquesta situació, és urgent adoptar mesures que ens ajudin a preservar els hàbitats naturals per a aquestes espècies, ja que són elements clau per al medi ambient i desenvolupen funcions molt importants en els ecosistemes locals, però, a més, el seu retrocés podria ser fins i tot perjudicial per a la salut humana i la seguretat alimentària.

Per tal d’afavorir la seva presència i sensibilitzar sobre la seva importància, s’ha plantejat la creació d’un oasi de pol·linitzadors a la Reserva Natural de Sebes, concretament a la finca del Mas de Pitoia, amb el cultiu de plantes aromàtiques i nutrícies. Aprofitant les característiques de l’espai i d’aquest tipus de plantes, a més, es desenvoluparan dos tipus d’activitats que mostren com la conservació dels recursos naturals pot anar de la mà d’activitats que generin desenvolupament social i econòmic.

Per una banda, es dissenyaran activitats i tallers sensorials per a usuaris i usuàries de residències per a gent gran, alumnes de centres d’educació especial i usuaris i usuàries d’associacions per a persones en risc d’exclusió social. En aquest cas, l’objectiu és afavorir la inclusió social d’aquests col·lectius a través d’activitats d’estimulació sensorial i cognitiva en un espai natural.

Per altra banda, es donarà continuïtat a la zona de conreu de plantes aromàtiques i medicinals per obtenir matèria primera per a productes alimentaris o cosmètics. Es considera una proposta innovadora al territori per incentivar la bioeconomia, que promou una utilització dels recursos naturals de forma sostenible per protegir el medi ambient i afavorir la biodiversitat i que esdevé un element clau davant de grans reptes col·lectius com l’emergència climàtica. La plantació d’aromàtiques permetrà fer un aprofitament integral i diversificat de la finca Mas de Pitoia, que complementa el cultiu d’oliveres per a l’actual producció d’oli ecològic.

“Pol·linitzadors amb els cinc sentits” sorgeix per donar continuïtat a les tasques de conservació al voltant del món dels insectes que el Grup de Natura Freixe va iniciar a finals de 2021. Gràcies al suport de CaixaBank, es podrà donar un impuls a aquest projecte amb actuacions molt diverses que tindran lloc fins a l’octubre d’aquest mateix any. Així mateix, el projecte contempla ser viable per ell mateix a mitjà i llarg termini.

Scroll to Top

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.