Contribuir a la conservació de la natura és prendre consciència i apostar pel futur

Logo_GivingTuesday_GNF

El proper 30 de novembre és Giving Tuesday, el dia en què el món s’uneix per expandir la solidaritat. Descobreix i col·labora amb el nostre projecte de protecció de la cigonya blanca a les Terres de l’Ebre. Ara més que mai et necessitem per conservar la natura!

Ajuda la cigonya blanca davant els nous reptes del canvi climàtic

0
Padrins
0
Recaptat
0
Objectiu
 • PER QUÈ LA CIGONYA BLANCA?
 • PROJECTE DE REINTRODUCCIÓ
 • OCELLS I CANVI CLIMÀTIC

La cigonya blanca s’ha convertit en una de les espècies més emblemàtiques de la Reserva Natural de Sebes. Gràcies a la seva exitosa reintroducció a partir de l’any 2001, es va poder recuperar un ocell de gran importància per a l’ecosistema, ja que ajuda a mantenir en bon estat la xarxa tròfica i contribueix a controlar poblacions d’altres espècies com les serps o els peixos.

Després de dues dècades, però, han sorgit nous reptes al voltant d’aquesta espècie. L’alta mortalitat dels grans arbres del bosc de ribera per culpa de la fluctuació dels nivells de l’aigua fruit de la gestió hidrològica, per exemple, ha deixat sense niu algunes de les cigonyes nidificants a la Reserva. Per altra banda, s’han detectat nous patrons de migració d’aquesta au, que s’haurien pogut veure afectats per les conseqüències del canvi climàtic i la modificació antròpica de la zona amb la instal·lació de nous abocadors de residus.

Amb tot, s’ha volgut tornar a impulsar un projecte per garantir la protecció de la cigonya blanca a l’Ebre. És per això que s’han preparat noves infraestructures al voltant de la colònia de cria i, d’aquesta manera, recuperar l’espai perquè les cigonyes hi nidifiquin. A més a més, es va reparar l’aviari per acollir-hi nous exemplars: actualment hi ha una desena de cigonyes procedents del centre de recuperació de fauna de Vallcalent que, una vegada alliberades a la natura, aportaran diversitat genètica a la població.

Amb aquestes noves cigonyes també es volen estudiar els patrons de migració: segueixen les rutes naturals o aquestes s’han vist afectades pel canvi climàtic? Han patit la influència de l’antropització del territori i han canviat els seus hàbits?

Durant el segle passat, la població de cigonya blanca va desaparèixer de moltes zones degut a canvis dràstics en els paisatges i en els usos rurals i a condicions climatològiques extremes: les  cigonyes blanques van patir un fort retrocés a les àrees d’hivernada degut a una forta sequera, cosa que es va traduir en una forta davallada de la població d’aquesta au a nivell mundial i la seva pràctica desaparició a les Terres de l’Ebre.

Gràcies a la implicació de l’antiga Fundació Territori i Paisatge, i seguint les recomanacions de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, l’any 2001 s’inicia a la Reserva Natural de Sebes un projecte per recuperar la cigonya blanca com a nidificant al tram final del riu Ebre.

Els resultats del projecte van ser un èxit, consolidant en pocs anys fins a catorze parelles nidificants en aquest espai natural protegit.

El canvi climàtic és una greu amenaça per a les aus. Amb l’augment de les temperatures, la pujada del nivell del mar i fenòmens climatològics cada vegada més intensos, s’estan alterant molts processos naturals que tenen un gran impacte en els ocells.

Ja s’ha detectat el desplaçament d’algunes aus cap a noves zones on busquen condicions meteorològiques i ambientals més adequades, però també s’està veient com algunes espècies, a les quals els és impossible trobar noves ubicacions, estan disminuint les seves poblacions i àrees de distribució i fins i tot podrien arribar a extingir-se.

Les aus migratòries són un grup especialment vulnerable als efectes del canvi climàtic: s’han reduït les migracions i algunes les han avançat, avançant també l’època de cria i comprometent la supervivència dels polls per l’escassetat d’aliments disponibles.

Nombrosos estudis apunten a l’extinció d’un gran nombre d’espècies a causa del canvi climàtic, fins i tot aus molt comunes com l’ànec collverd estan patint la reducció de les seves poblacions.

Font: Ecologistas en Acción

A què destinarem els diners recaptats?

Ploma

Aportació estàndard
20€
 • Polsera amb el codi d'anella
 • Informació sobre el projecte
 • Invitació a l'alliberament de les cigonyes
 • Samarreta Cigonyes a l'Ebre

Petjada

Aportació premium
30€
 • Polsera amb el codi d'anella
 • Informació sobre el projecte
 • Invitació a l'alliberament de les cigonyes
 • Samarreta Cigonyes a l'Ebre
Popular

Col·labora!

0,00 €

Recompenses

*Les recompenses s’enviaran a partir del 6 de desembre.

Si prefereixes fer una aportació sense recompensa, pots fer-ho a través del portal Donant Ambiental. En aquest cas, la plataforma permet a les persones donants sol·licitar el certificat de donacions que permet deduccions d’entre un 30% i un 75% a la renda.

T'agrada el nostre projecte? Ajuda'ns a arribar més lluny!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Scroll to Top

SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER!

I aconsegueix aquesta làmina totalment GRATIS amb 12 espècies emblemàtiques de la Reserva Natural de Sebes i les millors èpoques de l’any per observar-les!

REBRÀS NOTÍCIES DE MANERA PERIÒDICA I TOTES LES ACTIVITATS QUE TENIM
PROGRAMADES DIRECTAMENT A LA TEVA BÚSTIA DE CORREU

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.