AGROFORESTA. Mosaic agroforestal i canvi climàtic

Lloc:

Flix i la Pobla de Benifassà

Any:

2017 i 2018

Entitats socies:

Fundació Enrique Montoliu (Fundem)

Finançament:

Fundación Biodiversidad

Projecte emmarcat en la línia d’ajudes de la Fundación Biodiversidad per a desenvolupar projectes en l’àmbit d’adaptació al canvi climàtic. Neix amb l’objectiu de revertir els problemes derivats de l’abandonament de conreus tradicionals, especialment oliveres centenàries, que s’han transformat en zones forestals i recoberts amb pi blanc i arbustos.

En aquestes zones la major presència de vegetació comporta: més consum d’aigua, més evapotranspiració, menys aigua que va al subsòl i a rieres i tolls, menys biodiversitat, o major risc d’incendi entre d’altres. Per tant, encara que sembli contradictori, en algunes zones, cal eliminar massa forestal i recuperar conreus d’oliveres i cereals de secà per afavorir una major disponibilitat d’aigua en escenaris de menor pluviometria, augmentar la biodiversitat i prevenir la propagació d’incendis forestals entre d’altres.

El projecte constava de diferents fases:

– Una fase de diagnosi amb l’obtenció de dades de canvis d’usos agrícoles entre meitats del segle passat i l’actualitat i la fotointerpretació d’imatges aèries d’aquestes zones entre aquest període.

– Una fase de selecció de finques potencials objecte de restauració, i signatura d’acords de custòdia en finques seleccionades.

– Una fase de gestió agroforestal d’aquestes finques i anàlisi dels efectes d’aquesta gestió en termes de biodiversitat i de captació d’aigua.

– Finalment també accions de formació i difusió del projecte.

Les zones d’actuació van ser en l’entorn de Flix, i a la Pobla de Benifassà (Castelló) en una zona amb problemàtiques similars amb la col·laboració de la Fundació Enrique Montoliu (Fundem), soci del projecte.

Tríptic editat:

 

 

Roll-up editat:

Scroll to Top

SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER!

I aconsegueix aquesta làmina totalment GRATIS amb 12 espècies emblemàtiques de la Reserva Natural de Sebes i les millors èpoques de l’any per observar-les!

REBRÀS NOTÍCIES DE MANERA PERIÒDICA I TOTES LES ACTIVITATS QUE TENIM
PROGRAMADES DIRECTAMENT A LA TEVA BÚSTIA DE CORREU

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.