Projecte emmarcat en la línia d’ajudes de la Fundación Biodiversidad per a desenvolupar projectes en l’àmbit d’adaptació al canvi climàtic. Neix amb l’objectiu de revertir els problemes derivats de l’abandonament de conreus tradicionals, especialment oliveres centenàries, que s’han transformat en zones forestals i recoberts amb pi blanc i arbustos.
En aquestes zones la major presència de vegetació comporta: més consum d’aigua, més evapotranspiració, menys aigua que va al subsòl i a rieres i tolls, menys biodiversitat, o major risc d’incendi entre d’altres. Per tant, encara que sembli contradictori, en algunes zones, cal eliminar massa forestal i recuperar conreus d’oliveres i cereals de secà per afavorir una major disponibilitat d’aigua en escenaris de menor pluviometria, augmentar la biodiversitat i prevenir la propagació d’incendis forestals entre d’altres.
El projecte constava de diferents fases:
– Una fase de diagnosi amb l’obtenció de dades de canvis d’usos agrícoles entre meitats del segle passat i l’actualitat i la fotointerpretació d’imatges aèries d’aquestes zones entre aquest període.
– Una fase de selecció de finques potencials objecte de restauració, i signatura d’acords de custòdia en finques seleccionades.
– Una fase de gestió agroforestal d’aquestes finques i anàlisi dels efectes d’aquesta gestió en termes de biodiversitat i de captació d’aigua.
– Finalment també accions de formació i difusió del projecte.
Les zones d’actuació van ser en l’entorn de Flix, i a la Pobla de Benifassà (Castelló) en una zona amb problemàtiques similars amb la col·laboració de la Fundació Enrique Montoliu (Fundem), soci del projecte.
Tríptic editat:
Roll-up editat: