La Xarxa Natura et protegeix. La importància dels serveis ecosistèmics dels espais fluvials de l’Ebre
Fins al moment, la visió de gran part de la població local envers als espais d’interès natural ha estat negativa. Aquests espais naturals han estat percebuts com un problema, un entrebanc, considerats com a una ocupació innecessària d’un espai que podria ser destinat a altres tipus d’usos. Mitjançant el projecte “La Xarxa Natura et protegeix” es pretén capgirar aquesta percepció fent que la població local deixi de veure aquests espais d’interès natural (la gran majoria inclosos a Xarxa Natura 2000) com a una barrera o una limitació fent, en canvi, que ho percebin com un benefici, aprenent els guanys que aquests ecosistemes poden generar i coneixent els serveis ecosistèmics que aquests espais ens presten quan es troben en un bon estat de conservació: prevenció de riscos, qualitat de l’aigua i de l’aire, salut, lleure…
Volem potenciar que la població tingui accés a conèixer la natura que els envolta. Saber què hi ha, com funciona, què necessita per a mantenir-se i com pot veure’s afectada. S’ha avançat pel que fa a la necessitat de conservar una espècie o un hàbitat, però no sobre la importància dels processos i dels serveis ecosistèmics que aquests ens ofereixen. Aquests conceptes sovint són aliens a la població en general, que veu com una despesa innecessària la destinació de fons a projectes de conservació. Perquè pagar per una cosa de la que es percep que no en tenim un retorn? És per això, que a través d’aquest projecte es pretén conscienciar a la població local sobre la importància dels serveis ecosistèmics dels espais fluvials de l’Ebre.
Per fer-ho, implicarem a diferents col·lectius. Per una banda, implicarem a les escoles mitjançant l’apadrinament simbòlic d’un dels espais d’interès natural inclòs dins la Xarxa Natura 2000. La voluntat és promoure el coneixement de la natura des d’una altra perspectiva, entenent que si es trenquen els processos naturals d’aquests ecosistemes, els serveis ecosistèmics que aquests ens ofereixen també canvien. A més a més, també es pretén ajudar a desenvolupar el sentit de pertinença i vinculació al territori, sempre fomentant la implicació de l’alumnat com a protagonista del seu propi procés d’aprenentatge, a partir del treball interdisciplinari sobre els espais naturals de l’entorn. Amb les escoles participants del projecte, també implicarem les seves AMPAs creant jornades de voluntariat. Aquestes, es duran a terme en els espais apadrinats i es desenvoluparan actuacions com: Recuperació de camins, plantació d’arbres de ribera, neteja de riberes, creació d’itineraris senyalitzats, eliminació de plantes exòtiques… La nostra experiència ens diu que cada cop és la gent més adulta la que participa en jornades de voluntariat, i és amb aquesta actuació amb la que volem fer canviar aquesta dinàmica. Creiem que és important motivar a un públic més jove o més familiar ja que d’aquesta manera començarem a formar i atraure noves generacions per les futures jornades, ja que aquesta pot ser una alternativa de lleure familiar on les famílies puguin conèixer de primera mà aquell entorn meravellós que tenen a la vora.
Per altra banda, ens dirigirem als responsables municipals i comarcals (tècnics i regidors d’ajuntaments, diputació i consells comarcals) on mitjançant unes Jornades Tècniques de Medi Ambient es realitzarà una formació tècnica per aquest col·lectiu. Aquesta constarà de ponències formatives impartides per professionals i referents en l’àmbit del medi ambient i medi natural, on es pretén formar i conscienciar de la importància dels serveis ecosistèmics dels espais fluvials de l’Ebre. Hem d’aconseguir que els responsables dels diferents àmbits de la política no prenguin decisions sobre el medi natural, sense uns estudis previs sobre el valor natural d’aquests espais. Han de sortir amb la resposta a la pregunta de “Quant val i quant costa mantenir en bon estat de conservació aquests espais? I per contra, quant ens costaria si no ho mantinguéssim?”.
Per últim, amb el projecte “La Xarxa Natura et protegeix” entenem que ens dirigim cap a una societat més digital i que s’han de facilitar al màxim les comunicacions entre administracions, entitats i ciutadans. Així doncs, hem optat per la creació d’un material en format electrònic. Trobem important la creació d’un portal web i una aplicació per a dispositius android (app), on amb l’ús de tablets tant per treball a l’aula com al camp, seran la base d’aquest projecte ambiental i sostenible, minimitzant materials impresos i afavorint també el treball en xarxa entre tots els col·lectius.
Objectiu general del projecte
- Valorar els serveis ambientals dels ecosistemes.
Objectius específics del projecte
- Conscienciació de la importància dels serveis ecosistèmics dels espais fluvials de l’Ebre. Quant val i quant costa la natura?
- Motivació i implicació de les escoles a partir del treball interdisciplinari sobre els espais naturals de l’entorn.
- Projecció de l’espai apadrinat i del coneixement adquirit per l’alumne cap a la pròpia comunitat i l’entorn de l’escola. Creant un sentit de vinculació i pertinença al territori.
- Promoció del coneixement de la natura a les terres de l’Ebre i fomentació la participació ciutadana activa i responsable.
- Difusió i divulgació del projecte mitjançant diferents sistemes de comunicació.