Generació d’un espai lacustre al meandre de Riba-roja d’Ebre per afavorir hàbitats i espècies d’interès

Lloc:

Meandre de Riba-roja d'Ebre

Any:

2020

Entitats socies:

Ajuntament de Riba-roja d’Ebre

Finançament:

Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

L’espai del meandre de Riba-roja d’Ebre forma part dels riberals del riu Ebre entre Riba-roja d’Ebre i Flixi està inclòs dintre del Catàleg de Zones Humides de Catalunya amb el nom de “Sebes i Meandre de Riba-roja”. Degut a l’extensió i característiques d’aquest complex natural, destaquen diverses comunitats vegetals d’interès i una gran diversitat faunística associada.

En aquest sentit, el Grup de Natura Freixe ha treballat en diferents actuacions de conservació prioritàries, com ara l’inventari, la gestió i la potenciació d’espècies protegides i l’eliminació d’espècies exòtiques. Així doncs, l’objectiu final del projecte, ha estat desenvolupar aquestes tasques de conservació de l’espai natural.

Les actuacions que s’han dut a terme han estat:

  • Eliminació de vegetació exòtica invasora com la canya (Arundo donax).
  • Generació d’un espai lacustre gràcies a l’excavació d’una llacuna amb varies illetes en el seu interior que s’alimenta de l’aigua del freàtic provinent del riu Ebre.
  • Per a afavorir el bosc de ribera, també s’ha realitzat una reforestació del perímetre de la llacuna que ajudarà a l’estabilització dels seus marges i en un futur donarà refugi i hàbitat a diferents espècies de fauna.
  • D’altra banda, per a afavorir espècies de peixos autòctons, s’ha realitzat l’alliberament de 3 espècies d’interès (raboseta de riu –Salaria fluviatilis-, bagra –Squalius laietanus– i barb de l’Ebre –Luciobarbus graellsii-).
  • Instal·lació d’un panell interpretatiu de les particularitats i dels valors ecològics i paisatgístics de l’espai lacustre.

Scroll to Top

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.