RESPECTA. Rescat de peixos i nàiades a preses d’aigua de rius mediterranis

Lloc:

Ribera d’Ebre (Tarragona) i Ribera Baixa (València)

Any:

2017 i 2018

Entitats socies:

Fundació LIMNE, Comunitat de regants de Móra La Nova, Comunitat de regants de Benissanet, Comunitat de regants de Ginestar, Comunitat de regants de Móra d’Ebre i Societat de Pesca l’Ànguila.

Finançament:

Fundación Biodiversidad

Els ecosistemes d’aigua dolça són uns dels més amenaçats mundialment, on la pèrdua de biodiversitat s’ha intensificat en comparació a altres tipus d’hàbitats (Moyle et al 2011). El nombre d’espècies en perill d’extinció de la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN sigles en angles) s’ha triplicat des de l’any 2003 (Vié et al. 2009). Aquest fet és molt més preocupant en regions amb un alt endemisme com és el mediterrani (Smith i Darwall 2005), on per exemple en el cas del peixos d’aigua dolça, el 73% de les espècies són endèmiques i una gran part es troben dintre alguna de les diferents categories d’amenaces (18% en perill d’extinció, 12% críticament amenaçades, 22% són vulnerables, 2% properes a l’amenaça i 42% en preocupació menor).

En el cas de les infraestructures hidrològiques, com per exemple les basses i sèquies de reg, la seva proliferació i l’absència mecanismes de filtratge eficients, comporta la translocació d’un gran nombre d’ous, alevins i de peixos de diferents mides  autòctons i exòtics dels sistemes fluvials, en habitats aquàtics artificials i temporals. En aquestes instal·lacions, el peixos continuen amb el seu cicle de vida fins que les comunitats de regants duen a terme les tasques de neteja i manteniment d’aquestes infraestructures.

En aquest sentit, el GRUP DE NATURA FREIXE amb el  projecte de conservació RESPECTA, finançat amb el suport de la Fundación Biodiversidad, vam implementar una nova eina de conservació, per a dur a terme plans de rescat de peixos autòctons i eliminació d’espècies exòtiques en instal·lacions de reg, en col·laboració amb les comunitats de regants del territori.

D’aquesta forma, es va desenvolupar un marc de cooperació entre entitats ambientals i comunitats de regants per a que s’involucressin en el projecte, mitjançant una nova tipologia d’acord de custòdia. Aquests acords ens servien per a garantir la continuïtat del projecte i així poder reduir significativament l’impacte d’aquestes infraestructures hidrològiques sobre la fauna aquàtica autòctona amenaçada.

VÍDEO PROMOCIONAL EN CATALÀ:

YouTube video

 

VIDEO PROMOCIONAL EN ESPAÑOL:

YouTube video

 

ROLL UPS PROJECTE:

Scroll to Top

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.