Sistemes naturals del galatxo de Juslibol. Evaluació de l’estat ecològic

Lloc:

Galacho de Juslibol (Saragossa)

Any:

2010

Entitats socies:

CEBCAT La Balca (Centre d’Estudis de Biologia de la Conservació Aquàtica i Terrestre)

Finançament:

Ajuntament de Saragossa

Aquest projecte es dividia en tres línies d’estudi:

  • L’estudi de les comunitats de peixos presents a les llacunes existents a la zona: la metodologia utilitzada va ser la captura de peixos mitjançant dos tècniques diferents, per una banda en pesca elèctrica a peu i en embarcació, i per l’altra en tresmalls (trampes fetes en xarxes).
  • L’avaluació de la presència d’individus de musclo zebrat (Dreissena polymorpha). Per a controlar la presència de larves de musclo zebrat a les llacunes, es van instal·lar un sistema de mostrejos construït pel Grup de Natura Freixe, format per una estructura metàl·lica on van fixades 12 plaques de PVC. El sistema de mostreig de larves es situava mantingut a una profunditat d’entre 1 i 2 metres de la columna d’aigua en l’ajuda d’una boia i un llastre. Un cop instal·lats els testimonis, les plaques es recollien periòdicament i s’analitzaven al laboratori per determinar la presència de larves de musclo zebrat.  Al processar els testimonis al laboratori es feia una classificació de les larves per rangs de classes d’edat, per a determinar-ne l’estructura poblacional.
  • Anàlisis de la viabilitat d’implantació de zones de pastura amb cavalls de la Camarga. Es va caracteritzar els hàbitats presents a la zona mitjançant eines SIG i visites a camp. Fruit d’aquest treball es van poder definir i delimitar zones de pastura distribuïdes en diferents tancats, calculant la càrrega de pastura (número de cavalls, superfícies de pastura i característiques d’aquestes superfícies). També es van delimitar unes zones d’exclusió per a albergar els cavalls en cas de grans crescudes del riu, o aïllar algun possible cavall ferit.
Scroll to Top

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.